Lévai Református Egyházközség

„Per spinas ad rosas”

Többgenerációs tábor Balatonfenyvesen
2010. augusztus 9-14
« A tábor programja »
<<Képgaléria>>

Balatonfenyves-i beszámoló

     Az idén harmadik alkalommal került sor a lévai gyülekezet által szervezett balatonfenyvesi többgenerációs táborra. A 41 résztvevőhöz a tábor ideje alatt még 3 család csatlakozott, így összesen 48-an voltunk együtt a Balaton partján. Az egyhetes program Dániel könyvének történeteire épült. „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk”, ismerhettük fel az újszövetségi igei üzenetet Dániel és társai történeteit hallgatva, akik próbatételeik alatt istenhitükről tettek bizonyságot és így mindig helyt álltak a kisértésekkel és a gonoszsággal szemben. Az igei vezetést Kassai Tímea lelkésznő végezte, az énektanulást és a foglalkozások alatt felcsendülő énekek gitáros kíséretét a táborunk zenésze, Göbő Sándor vezette.
     A kézműves foglalkozásokat (gyüngyszövés, üvegfestés, szövés, cserépbáb készítés) Göbő Judit kézműves irányította. Vezetésével és segítségével a gyerekek és felnőttek a hét folyamán tárgyi emlékeket, ajándékokat készíthettek maguknak, szüleiknek és ismerőseiknek. Közösségépítőek voltak az esti foglalkozások is, amelyek az esti mese és a csoportos feladatokkal és játékokkal együtt az eltelt nap üzenetére épültek. Az esti meséket minden este más-más csoport készítette. Kitűnő ötletekkel, rendezéssel, szinpadi feldolgozással és előadással gazdagodtunk az esték folyamán. Napközben mindig volt lehetőség a fürdőzésre, a sportolásra és a vetélkedőkre. Voltunk a fenyvesi, a fonyódi és a siófoki strandon is. Az idő rendkívül kellemes és kegyes volt hozzánk az egész hét folyamán. A víz hőmérséklete szintén ideális volt. Kirándultunk Szigligeten és a Káli-medencében a Hegyestűre is felmásztunk, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a magyar tengerre és az északi part neves magaslataira. Összesen 8 vetélkedő küzdelmeire került sor. Volt foci-ügyességi, kosár ügyességi és kosárdobó verseny, golyós és krikett csapatverseny, othello, keresztdobáló verseny, és asztalitenisz. A legügyesebbek Compál Bence, Szimkó Balázs és Dani, a három Valkó fiú, Peti, Dani és Attila voltak, de nagyon ügyesek voltak a lányok is Csipak Tímea, Kurucz Erika és Kiss Éva.
     Ebben az évben a szobák takarítása is nagyon fényesre sikerült. A nagyon szigorú bíráknak nehéz feladatuk volt. A 9 szobából 4 maximum pontot kapott, ezt nagyon nehéz lesz felülmúlni a későbbiekben. A reggeli futás is jól sikerült, hisz kb. a táborozók negyede minden reggel egy fél órával a többiek előtt ébredt és a reggeli torna előtt már felfrissülten várta a tábor zenés (gitáros-énekes duó) ébresztőjét. A reggeli tornát Valkó Ildikó, Sándor Péter és Fűri Viktor vezették (egy-két henyélő azért mindig akadt). A reggeli áhitatokat pedig Molnár Ildikó, Göbő Sándor és Valkó Ildikó igeválasztása és gondolatai tették emlékezetessé. Az étkezés szinvonalára nem volt különösebb panasz és aki estére megéhezett, az pótvacsorával vigasztalódhatott. Itt köszönet illeti a mindig segítőkész Valkó házaspárt. Nem felejtkezhetünk el a táborunk egyik legnépszerűbb tagjáról, sofőrünkről sem, aki a péntek esti táborzáró együttléten a legnagyobb tapsot kapta a résztvevőktől. Ezen az estén arra is fény derült, ki kinek volt az angyalkája, kinek segített, kire vigyázott a legjobban a táborozás ideje alatt. A péntek esti együttlét elmaradhatatlan része az ajándékosztás. Ilyenkor minden résztvevő édességcsomagot kap, amelynek legjobban a gyermekek szoktak örülni. Az idén az ajándékosztás bővült a lévai Pinokkió játéküzlet felajánlásával, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni. A hétfőtől szombatig tartó táborozás gyorsan elszaladt. A 31 gyermek és fiatal, valamint a 10 felnőtt jól érezte magát. Hálával tartozunk a Mindenhatónak, hogy semmi baj nem történt velünk, hálásak vagyunk a gondviselés adta szép percekért és pillanatokért, amelyek szellemi és lelki felüdülést adtak taborózóinknak és így együtt gazdagodhattunk. Leginkább annak örülünk, hogy közösségként tudtunk együtt lenni. Együtt csendesedtünk el a reggeli áhitatokon, frissítettük magunkat a reggeli tornákon, stb.
     Köszönet jár a lévai református gyülekezetnek, amely rendszeresen hozzájárul a fenyvesi táborozás utazási költségeihez és a táborozáshoz szükséges kellékeket is biztosítja. Köszönjük a gyülekezeti tagjaink adományait és minden felajánlást és segítséget a tábor résztvevői és segítői részéről. Köszönet jár a felnőtteknek a sok-sok segítségért, nélkülük aligha lehet biztosítani a rendet és fegyelmet a tábor területén, a kirándulásokon, a vízben és a vízparton. Köszönet jár a szülőknek is a bizalomért, hogy egy hétre ránk bízták gyermekeiket: Reméljük gyülekezeti alkalmainkon, kirándulásainkon és táborozásainkon újra találkozhatunk a táborozás résztvevőivel, és együtt kereshetjük a gondviselés adta szép perceket és pillanatokat, amelyek Isten dicsőségét szolgálják és áldást, felüdülést hoznak életünkbe.
     Viszontlátásra 2011-ben!